Net als vlas te rooten, en zeer nuttig is ook de hennep (Cannabis sativa), een eenjarige plant die familie is van de hop. In een geschikt klimaat krijg je met een cyclus van maar 90 dagen tot 4 teelten per jaar. Hennep is één van de oudste gewassen en was mogelijk al 10.000 jaar BC gebruikt. Hennep is een veel gemakkelijker gewas dan vlas. De hennepvezel is veel zachter en is heel gemakkelijk te spinnen.


hennepzaadDe naam hennep wordt gebruikt voor rassen die niet geschikt zijn voor de aanmaak van drugs.
Voor drugs gekweekte rassen worden meestal marihuana genoemd. Dit zijn meestal veredelde rassen tussen Cannabis sativa, Cannabis indica en Cannabis ruderalis. De gedroogde, rijpe bloemen worden meestal gerookt.

De plant is tweehuizig. Er zijn mannelijke en tweeslachtige planten. Tweeslachtige planten krijgen onderaan mannelijke bloemen en kunnen zo zichzelf bevruchten. Hun zaad is vrouwelijk en nakomelingen zijn onvruchtbaar.

Bij cannabis bevat de sensemilla (onbevruchte vrouwelijke bloem, “zonder zaad” ) de hoogste concentraties aan THC en andere cannabinoïden. Mannelijke planten bevatten zeer weinig THC dat wordt aangemaakt door klieren op de stuifmeelzakjes en bladeren. Ze zijn als marihuana niet interessant.
Hasjiesj of hasj is een vaste, teerachtige bereiding uit het hars van cannabisplanten. Ze kan worden bereid uit sensemilla, maar ook uit bladeren met hars.
Cannabis is sinds september 2003 in Nederland als medicijn verkrijgbaar in de apotheek. Het wordt als thee gebruikt bij het syndroom van Gilles de la Tourette, migraine, chronische pijn, e.a.

Hennepzaad is eetbaar, voedzaam en gezond voor mens en dier. Het is gekend als kemp(zaad, vogelzaad) en bevat 35% vezels en 30% hennepzaadolie.

De zaden kunnen tot glutenvrij meel vermalen worden. Hennepzaadolie bevat 20% alfa-linoleenzuur en 60% linolzuur. Dit zijn voor het lichaam nodige essentiële vetzuren die we niet zelf kunnen aanmaken. Hennepolie kan gebruikt worden voor bereidingen. Het is geschikt voor huidcrèmes en biobrandstof.
Hennepextracten worden in bier, siroop, alcoholvrije dranken en verf gebruikt.

Wetenschappers hebben ontdekt dat sommige (lever)mossen een stof bevatten die lijkt op THC, waar mensen stoned van worden. Deze stof heeft dezelfde uitwerking als je ze binnenkrijgt.