Een broedse hen legt niet. Ze heeft een temperatuur van 41⁰C en een kale plek op de borst (broedplek) zodat de eieren goed verwarmd kunnen worden zonder isolatie van de veren.
broedenHet laten liggen van eieren is vaak bevorderlijk voor de broedlust.
Eerst blijft de hen wat langer op het nest zitten, daarna steeds langer en maakt ze een klokkend geluid als ze van het nest komt. Tegen andere kippen neemt ze een afwerende houding aan door de vleugels gespreid te houden en de halsveren op te zetten. Ze broedt 21 dagen.
Let er wel op dat ze één keer per dag van het nest komt om te eten en te drinken. Anders kan ze zich letterlijk doodbroeden!
Zijdehoentjes (Gallus gallus domesticus Brisson) zijn goede broeders (niet verwarren met paters). Je kan er ook eieren van andere hoenders onder leggen.

Als de eieren niet bevrucht zijn heeft broeden natuurlijk geen zin. Het broeden stoppen kan met broeds-af methodes:

  • enkele dagen meermaals per dag van het nest halen tot ze er de brui aan geeft.
  • Legnest telkens afsluiten nadat alle kippen hebben gelegd. Neem vaak alle eieren weg.
  • Het achterste van een kip nat maken met koud water waardoor de lichaamstemperatuur daalt.
  • Of, makkelijker en werkt ook in hardnekkige gevallen: de kip een dag of 4 alleen opsluiten met eten en drinken, zonder strooisel. Kan ook onder een krat.

Broeden kan gestimuleerd worden door kunsteieren in het nest te leggen, of voldoende eieren op een donkere plek bij de grond te laten samenkomen, en de kip warm te houden. Ook kuikens laten zien (rondlopen) kan broedsheid induceren.