muizenMuizen (Mus domesticus) eten vooral 's nachts granen, insecten, wormen.. Ze kunnen 5 à 10 x/jaar een nest van ca. 8 jongen hebben. Ze kunnen voedsel snel ongeschikt maken voor menselijke consumptie.
Roofvogels en vossen houden ervan. Ze kunnen door een klein kiertje (als er geen fijn metalen gaas voor zit). Niet voor niets is de kat al meer dan 9.500 jaar ons favoriete huisdier. Een muis kan door een gaatje van 9 mm, en kan gemakkelijk langs een ruwe muur (vb. baksteen) omhoog klimmen.


MuizenvalKlemMuizen mijden: ruim etensresten op. Bewaar alle voeding ontoegankelijk, opgehangen, in gesloten potten. Ze houden niet van katten en muntolie (Mentha pulegium), wel van noten.
Je kan ze vangen met klapvallen, fuikjes van metaaldraad of hoge, steile potten waar ze in en niet uit kunnen (onderschat ze niet). Leid ze er met een (kantelend) loopplankje en aas in. Maak een klapval met metaaldraad vast, zodat niet gedode, gewonde dieren (vooral ratten) ze niet wegslepen.

Je zou denken dat onze muizenval al eeuwen overal ter wereld gebruikt wordt. Mis. Rond 1845 vond Hiram Stevens Maxim de klapval met aas uit. En verwierf nog 271 andere patenten. Degelijk en eenvoudig bedacht, is het nog steeds een efficiënt ding.

Muizen houden niet van pepermuntolie.

Steek een recht stokje als as door een blik. Steek de as-einden door 2 gaatjes net onder de bovenrand van een hoge emmer, zodat het blik makkelijk rondtolt. Bind of kleef er aas op. Leg enkele loopplankjes tot op een 5 tal cm van het blik, zodat muizen er bij kunnen. Ze donderen van het draaiende blik af. En verdrinken als je water in de emmer doet. Met één val kan je er zo op een nacht efficiënt een hele reeks vangen. (Het blikje kan ook een flesje of een plankje zijn.) Een gelijkaardig systeem gebruikt op een emmer een klep of loopplankje met aas op het einde. Een gewichtje (of veer) aan de onderkant bij het begin van de klep houdt die in evenwicht. Iets verder zit een as, en op het einde het aas. Als de muis dit bereikt slaat de klep om, en keert terug naar de beginpositie voor een volgend slachtoffer.

(Voor ratten: hogere emmer en grotere afstand loopplankje – aas.)

Ratten en muizen doden zou ook kunnen door ze gips voor te schotelen. Om het eetbaar te maken voeg je er bloem bij, en voor de smaak ook zout en/of suiker.Het goedje zou verharden in hun ingewanden, waardoor ze dood gaan.

Op internet circuleren ook berichten dat frisdrank dodelijk zou zijn, omdat ze niet kunnen ‘boeren’.En evenveel ervaringsdeskundigen lijken dit tegen te spreken. Het wordt dus nergens bewezen, aangetoond of overtuigend geargumenteerd.

Ik heb twee keer kippen achter een muis zien rennen, en er om zien vechten. Een gevecht van wilde dieren in een antiek Romeins arena is er niks tegen. De muis wordt letterlijk verscheurd en verslonden!

Waarom drinken muizen geen alcohol?
 Ze zijn bang van de kater!
Zei de muis: 'Ik heb drie zussen op Psychologie, en één oom op Vaatziekten'